I will follow you

Tuesday 1 July 2014

Resepi mi kari mudah dan sedap

Kemain tajuk ko kann..
tapi serius memang sedap..
 
Resepi ni saya amik dari satu blog http://ummisofia.blogspot.com/2012_10_04_archive.html
Resepi asal lain sikit tapi saya buat jadi lagi mudah dan cepat..haha dasar malas
 
Bukan x biasa buat mi kari tapi  bila tibe bulan Romadhon ni rase nak cuba wat lain sikit..
Tu yang rajin mengugel satu menu satu hari..kihkih
 
Lagi plak saya ni adalah mama berkerjaya..dengan baby yang masih kecil bukan senang nak tunjuk skill di dapur..Jap nak susu jap nak makan jap nak main..Sumpah kelam kabut..
 
Jadi gugel la resepi paling mudah dan cepat kununnye..


Resepi die camni:
 
sebungkus Mi Kuning - Celurkan mi dalam air mendidih dan tos, asingkan.
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 bungkus kecil serbuk kari 
1 biji kentang 
setengah mangkuk isi ayam
setengah mangkuk kerang
santan
Sedikit air asam jawa
Fish ball dan fish cake dipotong-potong
 
Bahan hiasan
 
Bawang goreng dan sawi di celur
 
Lets start masak:
Tumis bawang putih, bwg merah dan halia hingga wangi. Masukkan rempah kari. Tumis hingga pecah minyak.

Masukkan isi ayam yang sudah dibersihkan. Masukkan kentang..Gaul dan biar seketika..

Masukkan santan, air asam jawa, kacau sebati. Biarkan mendidih.

Masukkan kerang, fish ball, fish cake, garam dan perasa dan biar sekejap.

Hidangkan dengan bawang goreng dan sawi.


Giler x cepat masak kalo dah sume campak2 je?x kesah..janji selamat dah mengenyangkan perot kami sekeluarga semalam..Alhamdulillah..




 
 

No comments:

Post a Comment